На днешната дата е роден 16-ият президент на САЩ -

...
 На днешната дата е роден 16-ият президент на САЩ -
Коментари Харесай

Писмото на Ейбрахам Линкълн до учителя на сина му

 На  днешната дата е роден 16-ият президент на Съединени американски щати - Ейбрахам Линкълн. Една от най-известните исторически персони, с помощта на която в Съединени американски щати е било анулирано робството. Затова той се счита за народен воин. По данни на разнообразни допитвания Линкълн до ден сегашен е най-любимият президент на американците, въпреки по време на ръководството си да се е подлагал на сурова рецензия и да е станал първия погубен президент на Съединени американски щати. Линкълн имал четирима сина, трима от които не доживели до пълноправие (умрели на 4, на 11 и на 18 години от тиф и туберкулоза). Само най-големият му наследник Робърт доживял до 82 години и направил забележителна кариера в като правист и политик.

 Ейбрахам Линкълн е разгласен публично за мъртъв в 7:22, 1865 година (Великден) след нападение против него по време на постановката " Нашия " в спектакъл Форд във Вашингтон. След като го вижда мъртъв, военният министър Едуин Стентън промълвява „ Сега той принадлежи на вечността “. През 1855 година Ейбрахам Линкълн написал фамозното „ Писмо до учителя на сина ми “. Най-вероятно то е било написано за учителя на 5-годишния Уилям, любимеца на президента, който за жал починал на 11 години. Гидовете при обиколки на Белия дом описват, че призраците на Ейбрахам и Уилям и до ден сегашен блуждаят из постройката. Прочетете това писмо, пропито с бащина любов и грижа. То ни припомня за в действителност значимите неща, които постоянно забравяме:

„ Уважаеми Учителю,

Синът ми ще би трябвало да научи, че не всички хора са правдиви. Но научете го, че на всеки лукавец се пада и един воин, че на всеки себелюбив политик се пада и предан водач.

Научете го, че на всеки зложелател се пада и един другар.

Ще отнеме време, знам, само че научете го, в случай че можете, че извоюваният $ е доста по-ценен от пет открити.

Научете го да може да губи и също по този начин да се радва да побеждава. Дръжте го надалеч от завистта, в случай че можете.

Посветете го в тайната на тихия смях. Оставете го да научи рано, че побойниците и самохвалковците са най-лесните за побеждаване.

Научете го на магията на книгите… само че дайте му също тихи минути, с цел да размишлява върху безконечната тайнственост на птиците в небето, пчелите на слънце и цветята на по ската на зелен рид. В учебно заведение го научете, че по-достойно е да се провалиш, в сравнение с да мамиш.

Научете го да има религия в личните си хрумвания, даже и когато всеки му споделя, че са неверни.

Научете го да бъде деликатен с деликатните хора и корав с твърдите. Опитайте се да дадете на сина ми силата да не следва тълпата, когато всички други го вършат.

Научете го да слуша всички хора, само че научете го също да пресява всичко, което чува през ситото на истината и да взема единствено положителното, което минава.

Научете го, в случай че можете, по какъв начин да се смее, когато е печален. Научете го, че няма позор в сълзите. Научете го да се присмива на циниците и да бъде внимателен с прекомерната привлекателност.

Научете го да продаде своите мускули и разум на тези, които дават най-много; само че в никакъв случай да не поставя етикет с цена на сърцето и душата си.

Научете го по какъв начин да заглушава ушите си, с цел да не чува крещящата тълпа… и по какъв начин да отстоява и да се бори, в случай че мисли, че е прав. Отнасяйте се с него внимателно; само че не прекомерно нежно, тъй като единствено тестването на огъня създава качествена стомана. Оставете го да има куража да бъде припрян, оставете го да има търпението да бъде самоуверен.

Научете го постоянно да има голяма религия в себе си, тъй като тогава той постоянно ще има голяма религия в човечеството. Това е тежко поръчение; само че вижте какво можете да извършите. Той е толкоз положително малко момче, моят наследник. “

Инфо: www.woman.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР